Zeleni karton

zeleni karton

Da biste uopšte prešli granicu kad putujete automobilom u inostranstvo, potrebno je da pokažete da Vam je automobil osiguran od autoodgovornosti i u inostranstvu – u slučaju da napravite nezgodu, Vaša osiguravajuća kuća će oštećenom vozilu platiti odštetu, a ukoliko drugo vozilo ošteti Vas, njegova osiguravajuća kuća će Vama nadoknaditi štetu.

Naime, zelena karta nije potrebna ako putujete u zemlje EU, Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru a od nedavno i u Crnu Goru: za ove zemlje dovoljno je da imate važeću registracionu nalepnicu, koja se dobija prilikom registracije vozila. Udruženje osiguravača je sa crnogorskim Nacionalnim biroom sklopilo bilateralni, a sa ostalim zemljama multilateralni sporazum, po kojem su nalepnica i registarska tablica dokaz da automobili iz Srbije imaju osiguranje od autoodgovornosti. Zeleni karton (međunarodna karta osiguranja) predstavlja potvrdu o ugovorenom osiguranju od autoodgovornosti u matičnoj zemlji i neophodan je prilikom putovanja u inostranstvo. Građanima Srbije zeleni karton potreban je za putovanje automobilom u sledeće zemlje: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Tunis, Maroko.

Posedovanjem ovog dokumenta prilikom putovanja u inostranstvu, obezbeđena vam je osiguravajuća zaštita za štete pričinjene trećim licima u saobraćajnoj nezgodi.

Za izdavanje zelenog kartona potrebna je:

  • - Polisa obaveznog osiguranja na uvid
  • - Saobraćajna dozvola

Zeleni karton važi do isteka premije obaveznog osiguranja a njena cena je:

  • - DUNAV Zeleni karton (2000,00 RSD)
  • - Wiener Stadtische (2000,00 RSD)
  • - Auto moto savez (2000,00 RSD)

Zeleni karton možete izvaditi samo u osiguravajućoj kompaniji kod koje ste ugovorili obavezno osiguranje od autoodgovornosti i traje koliko i osiguranje od autoodgovornosti. Ako se promeni vlasnik vozila potrebno je kupiti novi zeleni karton.

Ako ste zaboravili da kupite zeleni karton (krenuli ste noću i na granicu stigli pre nego što su se usput otvorile poslovnice osiguravajućih kuća u poslednjem gradu kroz koji ste prošli), ovaj dokument možete kupiti i na granici, ali je tada i cena nešto veća.

VRH